www.Isus-Cristos.ro
     
Clerici:
Laici:
Obiecte de cult Biserici si parohii
Servicii Program bisericesc
  Obiecte bisericesti
  Cantece, acatiste
  Colinzi, rugaciuni
CALENDARE: Iulian, Gregorian
FORUM
CARTE DE OASPETI
     
Untitled Document  

Cantece si Acatiste

Acatiste

Icoana

Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz. Ele nu fac parte din randuiala celor sapte Laude si nici din celelalte slujbe ale sarbatorilor de peste an, ci se citesc la orice vreme, in afara ceasurilor de slujba ale Bisericii, la cererea credinciosilor si pentru feluritele lor nevoi. Se numescacatiste (in greceste ahatistos), pentru ca in timpul lor nu stam jos in strane, ci in picioare sau in genunchi in fata icoanei sfantului spre care ne indreptam rugaciunile noastre.

Acatistele sunt alcatuite din mai multe cantari de lauda si de rugaciune catre Mantuitorul, Sfanta Fecioara sau alti Sfinti. Aceste cantari poarta numele de condace si icoase. Fiecare icos se termina cu Bucura-te, mireasa, pururea fecioara (sau Bucura-te, sfinte... etc) si fiecare condac se termina cu Aliluia pe care il repeta strana.

Succesul şi aprecierea credincioşilor a făcut ca mai târziu multe alte acatiste să fie compuse, în cinstea unor sfinti (Acatistul Sfantului Nicolae, Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul, Acatistul Sfintilor Apostoli, Acatistul Sfantului Gheorghe, Acatistul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava s.a ), a Maicii Domnului sau a lui Hristos (Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos), după modelul acestui prim acatist, şi se citesc la sărbătorile respective. Acatistele acestea sunt o cântare aparte ce aduce slavă lui Dumnezeu şi evocă momente din viaţa sfântului în cinstea căruia este compus (dacă nu este chiar închinat lui Dumnezeu direct).

Acatistul Maicii Domnului

Fecioara Maria

Primul acatist este Acatistul Maicii Domnului, ca laudă şi mulţumire pentru eliberarea miraculoasă a Constantinopolului în urma unei invazii a avarilor, în anul 626, pe când împăratul Heraclius era plecat într-o expediţie contra perşilor. Atunci locuitorii, în frunte cu patriarhul Serghie, s-au rugat la Maica Domnului să-i izbăvească şi au câştigat într-un mod minunat bătălia.

A fost compus cel mai probabil între 677 şi 718. El se cânta în noaptea de sâmbătă a celei de cincea săptămâni a Postului Mare. Astăzi este cântat sau citit la utrenia (sau denia) acestei sâmbete, care se şi numeşte Sâmbăta Acatistului. Este compus din 24 de strofe (icoase), formând un acrostih, procedeu poetic întâlnit adesea în imnografia bizantina.

De regulă, Acatistul Maicii Domnului care se citeşte în Sambata Acatistului se găseşte în Triod, iar celelalte acatiste se găsesc în Ceaslov şi în Acatisier, cartea în care sunt adunate acatistele aprobate de Biserică. De asemenea, câteva acatiste se găsesc şi în unele cărţi de rugăciuni şi broşuri speciale, dar ele nu întotdeauna au acceptul Bisericii.

Cantecele religioase

Cantecele religioase numite si pricesene ( s.f. Din sl. prĕčĩstĩna - preacurat(ă) ), chinonic, imn, cantare bisericeasca ortodoxa, care acoperă intervalul din timpul Sf. Liturghii în care preotul şi respectiv credincioşii se cuminica (împărtăşesc) cu Sfintele Taine - Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos. Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioara Maria şi a Sfintilor. Sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioşi, iar in ultimul timp, au devenit parte a repertoriului multor artişti populari consacraţi, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea şi păstrarea lor.

Cantari religioase

Pricesnele sau cantarile bisericesti

Practica liturgică de cântare a pricesnelor în intervalul Sf. Împărtăşanii a generat în anumite contexte o confuzie între pricesnele tradiţionale ale Liturghiei Bisericii Ortodoxe şi cântările cu tematică moral-religioasă apărute relativ recent în peisajul românesc.

În Biserica Primară, în timpul împărtăşaniei preotului şi credincioşilor se cânta un psalm întreg având ca refren Aliluia, Aliluia, Aliluia. În decursul timpului, ritualul s-a dezvoltat până la forma de azi. Actualmente, Liturghierul Ortodox fixează acest moment al Liturghiei dupa cum urmează:

 

Duminică, glasul al 8-lea: Lăudaţi pe Domnul din ceruri. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 148, 1).

Luni, glasul 1: Cel ce faci pe îngerii Tăi duhuri şi pe slugile Tale pară de foc. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps.103, 5).

Marţi, glasul al 3-lea: Întru pomenire veşnică va fi dreptul. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 111, 6).

Miercuri, glasul al 6-lea: Paharul mântuirii voi lua şi numele Domnului voi chema. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 115, 4).

Joi, glasul al 8-lea: În tot pământul a ieşit vestirea lor şi la marginile lumii cuvintele lor. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 18, 4).

Vineri, glasul al 2-lea: Mântuire ai făcut în mijlocul pământului, Hristoase Dumnezeule. Aliluia, Aliluia, Aliluia.

Sâmbătă, glasul 1: Fericiţi sunt cei pe care i-ai ales şi i-ai primit, Doamne, şi pomenirea lor din neam în neam. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 64, 4).

Pricesne speciale

La Naşterea Domnului: Mântuire a trimis Domnul poporului Său. Aliluia, Aliluia, Aliluia.

La Botezul Domnului: Arătatu-S-a Darul cel mântuitor tuturor oamenilor. Aliluia, Aliluia, Aliluia.

La Buna Vestire: Ales-a Domnul Sionul şi l-a primit întru moştenire Luişi. Aliluia, Aliluia, Aliluia.

La Sambata lui Lazar: Din gurile pruncilor şi ale celor ce sug, ai săvârşit laudă. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 8, 2).

La Duminica Floriilor: Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 117, 26).

În Joia Mare: Cinei Tale celei de taină astăzi, Fiul lui Dumnezeu, părtaş mă primeşte; că nu voi spune taina Ta vrăjmaşilor Tăi, nici sărutare îţi voi da, ca luda; ci, ca tâlharul, mărturisindu-mă, strig Ţie: Pomeneşte-mă, Doamne, întru împărăţia Ta! Aliluia, Aliluia, Aliluia.

În Sâmbăta Mare: Sculat u-S-a Domnul ca din somn şi a înviat, mântuindu-ne pe noi.

În Duminica Pastilor: Trupul lui Hristos primiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi. Aliluia, Aliluia, Aliluia.

La Duminica Tomei: Laudă, Ierusalime, pe Domnul; laudă pe Dumnezeul tău, Sioane. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 147, l).

La Înjumătăţirea Praznicului învierii: Cel ce mănâncă trupul Meu şi cel ce bea sângele Meu, întru Mine rămâne şi Eu întru el, zis-a Domnul. Aliluia, Aliluia, Aliluia.

La Inaltarea Domnului: Suitu-S-a Dumnezeu întru strigare, Domnul în glas de trâmbiţă. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 46, 5).

La Duminica Pogorarii Sfantului Duh (Rusalii) Duhul Tău cel bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 142, 10).

La Sfânta Treime: Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la noi, Iubitorule de oameni, ne rugăm Ţie. Aliluia, Aliluia, Aliluia.

La Schimbarea la Fata: Întru lumina slavei feţei Tale, Doamne, vom umbla în veci. Aliluia, Aliluia, Aliluia.

La Inaltarea Sfintei Cruci: Însemnatu-s-a peste noi lumina feţei Tale, Doamne. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 4, 6).

La Sfântul prooroc Ilie şi la alţi sfinţi proroci: Bucuraţi-vă, drepţilor, în Domnul; celor drepţi se cuvine laudă. Aliluia, Aliluia, Aliluia (ps. 32,1).

Autorii de muzică bisericească au considerat adesea acest moment al Liturghiei drept o eventuală breşă în sistemul liturgic, prin care se pot aduce minime inovaţii în baza unor reguli prestabilite, având în vedere că, în funcţie de obiceiurile locale, parohiale, chinonicele sau pricesnele pot să difere de la biserică la biserică, sau de la liturghie la liturghie.

 

Sursa: www.Wikipedia.org

Untitled Document  
Untitled Document
  Pelerinaje la locurile sfinte la preturile cele mai accesibile  
Pelerinaje ieftine
Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /home/content/03/12070603/html/isus-cristos.ro/bannerjos.php on line 19

Warning: include(http://www.iavion.ro/bilete_avion.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/content/03/12070603/html/isus-cristos.ro/bannerjos.php on line 19

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.iavion.ro/bilete_avion.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5_3/lib/php') in /home/content/03/12070603/html/isus-cristos.ro/bannerjos.php on line 19
Rezervare hotel
 
       
Untitled Document

Cantece, acatiste, colinzi, rugaciuni Calendar gregorian Obiecte de cult Servicii Locuri de pelerinaj  
Istoria religiei, Program bisericesc Calendar iulian Obiecte bisericesti Forum Carte de oaspeti  
© www.Isus-Cristos.ro All rights reserved  
vizitatori din 24.12.2009:   
Sitemap